Novozelandska hiša je organizirana okoli spiralnega jedra

Novozelandska hiša je organizirana okoli spiralnega jedra
Allen and Betty Harper
Ekipa Avtorjev
Allen and Betty Harper
Družina Z Zlatimi Rokami
Ocena:
5

Tam je hiša na Novi Zelandiji, ki je strukturirana kot majhna vas. Ima velik dvostopenjski prostor v središču in več samostojnih krajev, ki so organizirani okoli njega. Obstajajo tudi dve mezzanine ploščadi in stranski pas, ki pripelje hišo bližje kamnitem steni, ki se nahaja na sosednjem zemljišču. tam je res lepa dinamika v in okoli hiše. Skupno je 247 kvadratnih metrov bivalnega prostora. Hišo je zasnoval Vaughn McQuarrie in je bil končan leta 2016.

Hiša je odprta za okolico na obeh straneh. Ima v celoti zastekljene fasade, ki puščajo veliko naravne svetlobe in razkrivajo notranje prostore do pogledov, ki so mimogrede precej neverjetno. Še posebej smo navdušeni nad tem, kako so ti prostori organizirani. Kot smo že omenili, so se vsi strnili po osrednjem prostoru, ki ima dvoplastni strop. Spiralno stopnišče in kamin, nameščen na stropu, poudarjata višino prostora in služita kot žarišča.

Vijačno stopnišče ni samo funkcionalni element pri oblikovanju hiše, temveč tudi kiparska značilnost, ki povečuje svojo vizualno privlačnost in splošno eleganco, medtem ko ostane prostorsko učinkovita. Njena glavna naloga je ponuditi dostop do obeh mezzanine platform. Obstaja ena na obeh koncih strukture in vsaka ima svojo lastno funkcijo. Ena od ploščadi služi kot glavni prostor za spanje, drugi pa delovni prostor.

VečINSPIRACIJA
  • Curved House pomlajuje okolico s svojo svežo zasnovo
  • Kiparska hiša je sestavljena iz treh polj, podobnih volumnom
  • Kompaktno poletno hišo skrito v argentinskem gozdu

Osrednji prostor v jedru hiše je družabna cona, kjer se družina in gostje zbirajo okoli kamina in uživajo v prijetnem ambientu in občudujejo pogled. Tukaj si lahko najbolje ogledate gradivo, ki je šlo v strukturo prostora. Stene so narejene iz montažnih betonskih plošč in nosilci so izdelani iz jekla. Betonirana betonska tla so uravnotežena z lesenimi stropi in razdelilniki prostorov. Občasno poudarjena barva razveseljuje dekor in harmonično povezuje vse skupaj.

Obe mezzaninski ploščadi sta povezana s prehodom, ki poteka vzdolž hiše. Ostajajo ločeni, vsaka z lastno strukturo in dekoracijo. Spalni prostor je prijeten in ima kopalnico. Leseni delilniki postavljajo posteljo in jo razkrojijo iz kopeli ter zagotavljajo tudi zasebnost. Spalnica za goste, ki je v pritličju, je zelo prijetna in ima tudi lep pogled na vrt. Delovni prostor / domači urad zaseda drugo platformo mezzanine. To je odprt prostor s čudovitim razgledom na okolico.